Wij zijn de Amsterdam Amigos


Wij zijn de Amsterdam Amigos - dat is het Spaanse woord voor vrienden. We zijn geen formele vereniging met statuten en huishoudelijke reglementen, maar een groep vrienden en vriendinnen die het plezier in het dansen en samenzijn belangrijker vinden dan het perfect onder de knie krijgen van de juiste manier om je been te buigen, of om een driekwart slag te draaien binnen precies één tel. We vinden het leuk om te dansen!
Wij zijn een gay linedance-groep, en we zouden misschien gay/­lesbian linedance-groep moeten heten, of misschien wel lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex, non-binary, queer (& straight) linedance-groep. In ieder geval gaan we nooit iemand die met ons mee wil dansen uittesten of zij of hij wel de juiste seksuele smaak of identiteit heeft. Als je bij ons danst moet je het goed vinden om onder de noemer “gay” te dansen.
We vinden het ook leuk dat er mensen van heel verschillende achtergronden in onze groep dansen.
En we heten alleen Amsterdams omdat de meerderheid uit Amsterdam komt en we elke week in Amsterdam dansen. Wie van elders komt is even welkom!

Hier vind je de dansen die we in de loop der jaren hebben geleerd en gedanst. Sommige dansen doen we nog regelmatig, andere zijn vrijwel vergeten. In de eerste regels kun je vaak op "choreografie" klikken om de dans uitgevoerd te zien en op "muziek" om de muziek te horen waarop we de dans uitvoer(d)en. Soms staat onderaan meer informatie over het lied of de muziek, klik dan onder de dansbeschrijving op "meer".

dinsdag 11 februari 2014

# 155 COTTON-EYE JOE

Choreografie: onbekend
Muziek: Cotton-Eye Joe - Rednex
32 tellen, koppeldans in kring

Dansers staan in "open promenade position”: twee aan twee,
naast elkaar, hand in hand, in een kring

4 × HOOK-KICK*-SHUFFLE-BWD
1 – 2  LV kruis boven knie van R been, LV schop vooruit
3 & 4 LV stap achteruit “en” RV sluit aan, LV stap achteruit
5 – 6  RV kruis boven knie van R been, RV schop naar voor
7 & 8 RV stap achteruit “en” LV sluit aan, RV stap achteruit
9 - 16 herhaal 1 - 8

8 × SHUFFLE
17 & 18 LV stap naar voor “en” 
              RV sluit aan, LV stap naar voor
19 & 20 RV stap naar voor “en” 
              LV sluit aan, RV stap naar voor
21 & 22 herhaal 17 - 18
23 & 24 herhaal 19 - 20
25 & 26 herhaal 17 - 18
27 & 28 herhaal 19 - 20
29 & 30 herhaal 17 - 18
31 & 32 herhaal 19 - 20

... en begin opnieuw

* In de Youtube-video zie je twee varianten 
voor de eerste vier tellen, 
waarbij de eerste variant 
een stomp-kick, shuffle-back is 
en de tweede 
een cross-kick, shuffle-back
De variatie hangt samen
met het deel van de Verenigde Staten 
waar je danst.
Wij dansen echter de Amsterdamse variatie 
met een hook-kick, shuffle-back!















Er hangt een groot mysterie rond dit lied. Het is weliswaar heel bekend in de versie van de Rednex, maar het is al veel ouder: het is een traditioneel lied uit het zuiden van de VS, waarschijnlijk vanuit de tijd van de slavernij. 
En wie of wat is dan "cooton-eye" of "cotton-eyed" Joe?
Het lied vertelt dat "als cotton -eyed Joe er niet was geweest, dan was ik al lang getrouwd." Is het iemand die er met de geliefde van de zanger(s) vandoor gegaan is? Of is het een uitdrukking voor een gebeurtenis of gevoel, zoals "the green-eyed monster" wordt gebruikt als aanduiding voor jaloezie?
Volgens sommigen gaat het om iemand met extreem gekleurde irissen, die daardoor opvallend was en voor wie het liefje van de zanger(s) als een blok viel. Maar volgens anderen is het geen persoon, maar een verkleuring van het oog, misschien door grauwe staar, of door het gebruik van verkeerd gedestilleerde alcohol. De zanger(s) zelf zou daardoor aangedaan zijn, en dáárom geen liefje meer kunnen krijgen. En tenslotte is er de mogelijkheid dat cotton-eyed Joe een heel andere aandoening betekent: een seksueel overdraagbare aandoening. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten