Wij zijn de Amsterdam Amigos


Wij zijn de Amsterdam Amigos - dat is het Spaanse woord voor vrienden. We zijn geen formele vereniging met statuten en huishoudelijke reglementen, maar een groep vrienden en vriendinnen die het plezier in het dansen en samenzijn belangrijker vinden dan het perfect onder de knie krijgen van de juiste manier om je been te buigen, of om een driekwart slag te draaien binnen precies één tel. We vinden het leuk om te dansen!
Wij zijn een gay linedance-groep, en we zouden misschien gay/­lesbian linedance-groep moeten heten, of misschien wel lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex, non-binary, queer (& straight) linedance-groep. In ieder geval gaan we nooit iemand die met ons mee wil dansen uittesten of zij of hij wel de juiste seksuele smaak of identiteit heeft. Als je bij ons danst moet je het goed vinden om onder de noemer “gay” te dansen.
We vinden het ook leuk dat er mensen van heel verschillende achtergronden in onze groep dansen.
En we heten alleen Amsterdams omdat de meerderheid uit Amsterdam komt en we elke week in Amsterdam dansen. Wie van elders komt is even welkom!

Hier vind je de dansen die we in de loop der jaren hebben geleerd en gedanst. Sommige dansen doen we nog regelmatig, andere zijn vrijwel vergeten. In de eerste regels kun je vaak op "choreografie" klikken om de dans uitgevoerd te zien en op "muziek" om de muziek te horen waarop we de dans uitvoer(d)en. Soms staat onderaan meer informatie over het lied of de muziek, klik dan onder de dansbeschrijving op "meer".

maandag 28 juni 2021

# 325 CINCO DE MAYO

Choreografie: Jo Thompson Szymanski & Alan Livett
Muziek: Cinco de Mayo – War
32 tellen, 2-muurs lijndans

SIDE, TOGETHER, TRIPLE SIDE, CROSS ROCK, 
RECOVER, SIDE, TOGETHER ¼ TURN RIGHT
1 – 2   LV stap links opzij, RV sluit aan
3 & 4  LV stap links opzij “en” RV sluit aan, 
           LV stap links opzij
5 – 6   RV kruis voor LV en zet neer met gewicht,
           gewicht terug op LV
7 & 8 RV stap rechts opzij “en” LV sluit aan, 
          draai ¼ slag rechtsom RV stap vooruit
          (3:00)

FWD, LOCK, FWD TRIPLE, STEP, ½ TURN L, 
ROCK FWD, RECOVER
9 – 10    LV stap vooruit, RV kruis achter LV 
              en zet neer
11 & 12 LV stap vooruit “en” RV kruis achter LV 
              en zet neer, LV stap vooruit
13 – 14  RV stap vooruit, 
              RV + LV draai ½ slag linksom 
              (gewicht op LV) (9:00)
15 – 16  RV stap vooruit met gewicht,
              gewicht terug op LV

ROCK BWD, RECOVER, ¼ TURN L, 
POINT,  STEP,  POINT
17 – 18 RV stap achteruit met gewicht, 
             gewicht terug op LV
19 – 20 Draai ¼ slag linksom 
             RV stap rechts opzij, 
             L hiel draai naar rechts en 
             tik op de vloer (6:00)
21 – 22 L hiel draai terug en stap op LV, 
             R hiel draai naar links en tik op de vloer
23 – 24 R hiel draai terug en stap op RV, 
             L hiel draai naar rechts en tik op de vloer

ROCK SIDE, RECOVER, CROSSING TRIPLE, 
ROCK SIDE, RECOVER, CROSS, CLAP TWICE
25 – 26   LV stap links opzij met gewicht,
               gewicht terug op RV
27 & 28  LV kruis voor RV en zet neer “en” 
               RV stap rechts opzij, LV kruis voor RV 
               en zet neer
29 – 30   RV stap rechts opzij met gewicht, 
               gewicht terug op LV
31 & 32 RV kruis voor LV en zet neer “en” 
               klap in de handen, klap in de handen

... repeat from beginning!

VIJF MEI

Cinco de Mayo betekent niks anders dan 5 mei. 
Wat is er aan de hand met 5 mei in Mexico, dat we daarover via muziek uit de Verenigde Staten van Amerika in Nederland van kunnen horen, en daarop kunnen dansen?

Mexico en Nederland hebben een aantal overeenkomsten, zoals de strijd tegen de Spaanse overheersing en een korte periode van Franse bezetting. De herdenking van Cinco de Mayo heeft niks te maken met de Nederlandse Bevrijdingsdag van 5 mei 1945, maar met strijd tegen de Fransen.

Mexico kreeg pas in 1821 eindelijk zijn onafhankelijkheid van Spanje. Maar dat betekende niet dat het een rustig en stabiel land was. Eerst was er een oorlog met de Verenigde Staten (1846 - 1848) waarna grote delen van het vroegere Mexico overgingen naar de noorderbuur. Daarna was er een interne Hervormingoorlog (1858 - 1860), waarna uiteindelijk een de liberaal en democraat Benito Juarez als president werd gekozen. Hij vond een vrijwel lege schatkist, en zag zich gedwongen om de afbetaling van buitenlandse schulden voor twee jaar op te schorten.

Reactie vanuit Europa

Dat besluit van Juarez was tegen het zere been van Spanje, Engeland en Frankrijk, de grootste geldschieters van de jonge republiek. De koninginnen Isabella II van Spanje, Victoria I van Engeland en de Franse keizer Napoleon III besloten om een multinationale troepenmacht te zenden en onmiddellijke betaling af te dwingen. 

Invasie

De troepen landden in december 1861 in Cordoba in de Oost-Mexicaanse deelstaat Veracruz Hoewel de drie bezettingsmachten onderling hadden afgespoaken dat ze geen ander doel hadden dan de afbetaling van de schulden af te dwingen, had Napoleon een geheime agenda om de Franse invloedssfeer uit te breiden. Hij roerde zich dan ook ook in de Burgeroorlog die in de VS woedde.

Frankrijk trekt zich niet terug 

Engeland en Spanje hielden zich aan hun afspraken en trokken zich na diplomatiek overleg met Mexico terug. Frankrijk echter versterkte zijn troepen in Veracruz en trok naar het westen. De eerste militaire confrontatie vond plaats op de grens van de deelstaten Veracruz en Puebla. De Mexicaanse troepen werden aangevoerd door generaal Ignacio Zaragoza, een veteraan ook in de oorlog tegen de VS en in de Hervormingsoorlog had gediend. De cavalerie werd aangevoerd door de jonge kolonel Porfirio Diaz.
De Franse troepen hadden het idee met open armen te worden ontvangen in Puebla.

Slag bij Puebla

Het Franse leger, uitgerust met de modernste wapens en versterkt met het vreemdelingenlegioen, had al zo’n halve eeuw geen nederlagen geleden. Maar in plaats van een hartelijk onthaal troffen zij bij Puebla de Mexicaanse troepen. In een zware veldslag dolven de Franse troepen het onderspit. Die veldslag - daar hebben we hem! - vond plaats op de vijfde mei 1862.
Op de illustratie is de Slag bij Puebla verbeeld, met een grote Benito Juarez op de achtergrond.

Sympathie in VS

Het Mexicaanse leger won de sympathie van de Verenigde Staten, die weliswaar eerder een oorlog tegen hun zuiderburen hadden gevoerd, maar blij waren dat de invasie vanuit Europa op het Noord-Amerikaanse continent was vertraagd.

Nieuwe Franse troepen

Inderdaad, alleen maar vertráágd. Want na de slag bij Puebla zond Napoleon III nieuwe Franse troepen, en lukte het de Fransen alsnog om de democratische regering van Mexico te vervangen. In samenwerking met conservatieve Mexicanen installeerden de Fransen Maximiliaan van Habsburg en zijn vrouw Charlotte Léopoldine als keizer en keizerin van Mexico. Al snel werd het nieuwe keizerrijk vanuit Europa erkend. 

Terugtrekking en val van keizerrijk

Maar na drie jaar waren de tegenkrachten – versterkt door de unionisten uit de VS - sterk genoeg; Napoleon III trok de Franse troepen terug, het Mexicaanse keizerlijke paar werd gefusilleerd en de Mexicaanse republiek werd hersteld.

Porfiriaat

5 mei kreeg een speciale betekenis toen Porfirio Diaz, de voormalig cavaleriekolonel, in 1876, president van Mexico werd, en via een dictatoriaal modernisatiebewind voerde dat tot 1911 zou duren. Cinco de Mayo wordt vooral gevierd in Puebla en in de zuidelijke deelstaten van de VS, die ooit tot Mexico behoorden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten