Wij zijn de Amsterdam Amigos


Wij zijn de Amsterdam Amigos - dat is het Spaanse woord voor vrienden. We zijn geen formele vereniging met statuten en huishoudelijke reglementen, maar een groep vrienden en vriendinnen die het plezier in het dansen en samenzijn belangrijker vinden dan het perfect onder de knie krijgen van de juiste manier om je been te buigen, of om een driekwart slag te draaien binnen precies één tel. We vinden het leuk om te dansen!
Wij zijn een gay linedance-groep, en we zouden misschien gay/­lesbian linedance-groep moeten heten, of misschien wel lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex, non-binary, queer (& straight) linedance-groep. In ieder geval gaan we nooit iemand die met ons mee wil dansen uittesten of zij of hij wel de juiste seksuele smaak of identiteit heeft. Als je bij ons danst moet je het goed vinden om onder de noemer “gay” te dansen.
We vinden het ook leuk dat er mensen van heel verschillende achtergronden in onze groep dansen.
En we heten alleen Amsterdams omdat de meerderheid uit Amsterdam komt en we elke week in Amsterdam dansen. Wie van elders komt is even welkom!

Hier vind je de dansen die we in de loop der jaren hebben geleerd en gedanst. Sommige dansen doen we nog regelmatig, andere zijn vrijwel vergeten. In de eerste regels kun je vaak op "choreografie" klikken om de dans uitgevoerd te zien en op "muziek" om de muziek te horen waarop we de dans uitvoer(d)en. Soms staat onderaan meer informatie over het lied of de muziek, klik dan onder de dansbeschrijving op "meer".

donderdag 7 april 2022

# 346 A LITTLE NIGHT CLUB (FOR PEACE)

Choreografie: Tibor Mosch
Muziek: Wind of Change - Scorpions
16 tellen, 4-muurs nightclubbing lijndans

De dans begint op de lettergreep "~kva" van "Moskva".

BASIC NIGHT CLUB LEFT, SIDE, 
BEHIND, ¼ TURN R STEP, 
ROCK FWD & ROCK FWD, BACK, TOGETHER
 1 - 2 &  LV grote step naar links, RV plaats 
              achter LV "en" LV kruis vóór RV
 3 - 4 &  RV stap opzij, LV plaats achter RV "en" 
              RV stap vooruit met ¼ slag rechtsom
 5 - 6 &  LV stap vooruit met gewicht, gewicht 
              terug op RV "en" plaats LV naast RV
 7 - 8 &  RV stap vooruit met gewicht, gewicht 
              terug op LV "en" plaats RV naast LV

STEP FWD, SWEEP FWD, CROSS, STEP BWD, 
STEP BWD, SWEEP BWD, BEHIND, SIDE, 
CROSS ROCK, RECOVER, SIDE,
CROSS ROCK, RECOVER, ½ TURN R STEP
 9 &  10 &  LV stap vooruit "en" RV begin halfronde 
                   beweging, RV kruis vóór LV "en" 
                   LV stap achteruit
11 & 12 &  RV stap achteruit "en" LV begin 
                   halfronde beweging, LV plaats 
                   achter RV "en" RV stap opzij
13 - 14  &   LV kruis met gewicht vóór RV, 
                   gewicht terug op RV "en" LV stap opzij
15 - 16  &   RV kruis met gewicht vóór LV, 
                    gewicht terug op LV "en" RV stap met 
                    ½ slag rechtsom

... en begin opnieuw!



Foto: Michail Gorbatsjov














Klaus Meine, de lead singer van de Scorpions kreeg de inspiratie voor dit lied toen de hardrockband in augustus 1989 onderdeel uitmaakte van het Moskovische Muziek Vredesfestical. Naar zijn zeggen was er duidelijk uit de reacties van het publiek dat de Moskovieten snakten naar vrijheid. 
Op dat moment was er echter geen producer geïnteresseerd om het lied op plaat of CD uit te brengen. De Scorpions rondden hun werk aan het lied af in november van dat jaar, toen de Berlijnse muur viel, en verwerkten de meest actuele ontwikkelingen, maar ze behielden in het lied enkele verwijzingen naar Moskou.
In 1990 werd het lied alsnog uitgebracht, en het viert het nieuwe gezicht van het voormalige Sowjet-blok en de perestroika. Het lied bereikte de top-tien het volgend jaar. Michail Sergjejewitsj Gorbatsjov (foto) zelf ontving de Scorpions in het Kremlin waar ze de Wind of Change met Russische tekst ten gehore brachten.

In 2022, na de inval van Russische strijdkrachten in Oekraïne, werd de dans vanuit Franse lijndansgroepen gepromoot als "challenge" om de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen.

Op 13 april 2022 kreeg de eerste regel van het lied, "Follow the Moskva" opeens een heel andere betekenis: in plaats van "volg de rivier de Moskva" kon die nu ook begrepen worden als "volg het voorbeeld van het vlaggenschip de Moskva [en ga ten onder]" (volgens Oekraïense bronnen zonk het schip door een raketaanval vanuit Oekraïne, volgens Russische bronnen wegens een brand aan boord die de oversloeg naar de wapenvoorraden).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten